30/05/2024
Κύπρος
Κοινωνία

Δυνατότητα εμβολιασμού κατά του Covid-19 ξένων επισκεπτών στην Κύπρο

Το Υπουργείο Υγείας, με στόχο την ενίσχυση της ανοσίας του πληθυσμού κατά της νόσου COVID-19 και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, έχει προχωρήσει σε προγραμματισμό δυνατότητας εμβολιασμού σε άτομα που επισκέπτονται την Κυπριακή Δημοκρατία και επιθυμούν να τους χορηγηθεί το εμβόλιο έναντι της νόσου.

Συγκεκριμένα έχει εγκριθεί ο εμβολιασμός ξένων επισκεπτών που έρχονται στην Κύπρο για μικρό χρονικό διάστημα πέραν των δύο εβδομάδων, για επίσκεψη στην οικογένεια τους, για εργασία, ή για άλλο λόγο, και που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των μεταναστών, αιτητών πολιτικού ασύλου, ή προσφύγων από άλλες τρίτες χώρες.

Ο εμβολιασμός των ξένων επισκεπτών θα μπορεί να γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα walk–in σε όλες τις επαρχίες.

Υπενθυμίζεται πως:

Τα εμβολιαστικά κέντρα walk–in σε όλες τις επαρχίες, εξαιρουμένων των εμβολιαστικών κέντρων σε *Κυπερούντα και **Πόλη Χρυσοχούς, λειτουργούν από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, από τις 8:00πμ – 2:30μμ (Επισυνάπτεται το ωράριο λειτουργίας).


Συστήνεται ενισχυτική δόση εμβολίου σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε (5) μηνών από την λήψη της τελευταίας δόσης εμβολίου.


Ο εμβολιασμός με ενισχυτική δόση εμβολίου συστήνεται μετά την παρέλευση 3 μηνών από το 1ο θετικό τεστ κατά της νόσου COVID-19.
Για τη διενέργεια εμβολιασμού θα πρέπει να προσκομίζεταιέγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο) και κάρτα εμβολιασμού.

Οι ξένοι επισκέπτες θα πρέπει να προσκομίζουν αποδεικτικό ότι βρίσκονται στην Κύπρο (π.χ εισιτήριο άφιξης), πέραν των 2 εβδομάδων.


Όσον αφορά τον εμβολιασμό των ατόμων κάτω των 18 ετών, απαραίτητο το Έντυπο γραπτής συγκατάθεσης γονέων/κηδεμόνων υπογραμμένο και από τους δύο γονείς, όπου αυτό εφαρμόζεται.