09/12/2023
Κύπρος
Κοινωνία

Έκκληση από Λεμεσιανούς μαγαζάτορες σε Υπουργικό και Επιστήμονες

Δεν έχουν προσωπικό για να δουλέψει και χρειάζεται να ψάξουν προσωπικό και για το SafePass

Την δυσαρέσκεια για την συνέχισης του μέτρου προσκόμισης Safepass εκφράζει η Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης, Ψυχαγωγίας, Αναψυχής της Επαρχίας Λεμεσού, «ΑΣΠΙΔΑ», μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Στην γραπτή τους ανακοίνωση, αναφέρουν ότι οι δραστηριότητες τους έχουν πληγεί τα μέγιστα τα τελευταία δύο χρόνια ένεκα των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί για τον περιορισμό της πανδημίας με αποτέλεσμα, τα παρατεταμένα lockdowns και η υποχρεωτική αναστολή της λειτουργίας των υποστατικών να έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους αυτών σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ πολλές αναγκάστηκαν να τερματίσουν ακόμη και τη λειτουργία τους. 

Η «ΑΣΠΙΔΑ» απευθύνει ύστατη έκκληση προς το Υπουργικό Συμβούλιο και τα Μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας σύμφωνα με την γραπτή ανακοίνωση, όπως επανεξετάσουν το θέμα της άρσης υποχρεωτικής προσκόμισης Safe Pass στους χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και αναψυχής.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης, Ψυχαγωγίας, Αναψυχής της Επαρχίας Λεμεσού, «ΑΣΠΙΔΑ»:

Η Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης, Ψυχαγωγίας, Αναψυχής της Επαρχίας Λεμεσού, «ΑΣΠΙΔΑ», μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), εκφράζει την δυσαρέσκεια της για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να συνεχιστεί ο υποχρεωτικός έλεγχος Safe Pass στους χώρους εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης άνω των 100 τ.μ.
Οι δραστηριότητες αυτές έχουν πληγεί τα μέγιστα τα τελευταία δύο χρόνια ένεκα των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί για τον περιορισμό της πανδημίας με αποτέλεσμα, τα παρατεταμένα lockdowns και η υποχρεωτική αναστολή της λειτουργίας των υποστατικών να έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους αυτών σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ πολλές αναγκάστηκαν να τερματίσουν ακόμη και τη λειτουργία τους. 

Παράλληλα, σε μια ιδιαίτερη εποχή όπου οι επιχειρήσεις πασχίζουν για την εξεύρεση προσωπικού και πολλές αναγκάζονται να μειώσουν τα ωράρια εργασίας τους λόγω ελλιπούς στελέχωσης, αναγκάζονται να αναλάβουν επιπρόσθετες υποχρεώσεις που δυσχεραίνουν ακόμη περαιτέρω τον τρόπο λειτουργίας τους. Η  συνέχιση των ελέγχων safepass παραπέμπει όχι μόνο σε περαιτέρω αυξημένα κόστη – πολλοί επιχειρηματίες αναθέτουν τον έλεγχο των ψηφιακών πιστοποιητικών σε ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας – αλλά και στην στέρηση των πλήρων υπηρεσιών του ήδη μειωμένου προσωπικού το οποίο αποσπάται από τα συνήθη καθήκοντα του για να είναι εφικτή η τήρηση των διαταγμάτων.

Ενώ τα περιοριστικά μέτρα αίρονται πλήρως στις μεγάλες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης, στην Κύπρο εξακολουθούν να υφίστανται και να στοχοποιούν συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες. Ο Σύνδεσμος θεωρεί άδικο το να τερματίζεται ο έλεγχος Safe Pass στους χώρους εργασίας όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός ατόμων και που τα οποία κάνουν χρήση κοινών αντικειμένων ή να επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση στο λιανικό εμπόριο και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα αλλά να απαιτείται η προσκόμιση του στους χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και αναψυχής. Στην περίπτωση αυτή, στην πλειονότητα του ο κόσμος προσέρχεται κατόπιν κράτησης και συναναστρέφεται με την παρέα που τον περιβάλλει.

Επομένως, σε περίπτωση εντοπισμού θετικού κρούσματος, τα άτομα είναι σε θέση να ειδοποιήσουν τις επαφές τους ενώ και οι επιχειρήσεις έχουν τα στοιχεία επικοινωνίας για κάθε κράτηση που έχει γίνει και μπορούν να τα παραδώσουν στις αρμόδιες αρχές. 

Εξάλλου, έχει παρατηρηθεί ότι ακόμη και όταν οι χώροι εστίασης, ψυχαγωγίας και αναψυχής ήταν κλειστοί, τα κρούσματα COVID-19 κατέγραφαν ανοδική πορεία. Αντίθετα, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία ότι οι χώροι αυτοί έχουν καταστεί υπαίτιοι για την αύξηση των κρουσμάτων η οποία οφείλεται ως επί τω πλείστον στις κοινωνικές συναναστροφές που έχουν οι συμπολίτες μας με τα μέλη της οικογένειας τους, τους φίλους, τα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους. 

Η «ΑΣΠΙΔΑ» απευθύνει ύστατη έκκληση προς το Υπουργικό Συμβούλιο και τα Μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας όπως επανεξετάσουν το θέμα της άρσης υποχρεωτικής προσκόμισης Safe Pass στους χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και αναψυχής καθώς η παρατεταμένη τήρηση του μέτρου, ειδικά στην αβέβαιη εποχή στην οποία βαδίζουμε, θα επιφέρει ολέθριες συνέπειες για τους επαγγελματίες του χώρου.

Πηγή: brief.com.cy