04/12/2023
Κύπρος
Ελλάδα

Εξευτελισμοί, βασανιστήρια και υποσιτισμός σε γηροκομείο «κολαστήριο» στα Χανιά της Κρήτης – Έξι στο εδώλιο

Τι περιλαμβάνει το παραπεμπτικό βούλευμα για το γηροκομείο «κολαστήριο» στα Χανιά. Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για την κατάσταση των ηλικιωμένων.

Έξι κατηγορούμενοι θα κάτσουν στο εδώλιο για 32 περιπτώσεις ηλικιωμένων από το γηροκομείο «κολαστήριο» των Χανίων. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων στέλνει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης τους έξι από τους επτά αρχικώς βασικούς κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση.

Πρόκειται για μητέρα και κόρη, ιδιοκτήτες της δομής, έναν γενικό γιατρό και έναν ψυχίατρο (και οι τέσσερις βρίσκονται στη φυλακή ως υπόδικοι), και τρεις ακόμα εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Επίσης, στο εδώλιο θα κάτσουν ένας εργαζόμενος, συγγενής των ιδιοκτητών, ο οποίος είχε χρέη γραμματειακής υποστήριξης στη δομή και ενίοτε εκτελούσε και νοσηλευτικές εργασίες και δύο ακόμα άτομα που ανήκαν στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με το Cretalive, ο εισαγγελέας είχε προτείνει να καθίσουν στο εδώλιο και οι επτά για 35 περιπτώσεις ηλικιωμένων τροφίμων, με τις κατηγορίες ανά περίπτωση της διεύθυνσης, συγκρότησης, συμμετοχής και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και δη με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τελούμενης με πράξεις και με παραλείψεις κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία στο πλαίσιο συσταθείσας εγκληματικής οργάνωσης.

Ωστόσο, το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο Χανίων απαλλάσσει έναν εκ των κατηγορουμένων και εν προκειμένω το συγγενικό πρόσωπο της ιδιοκτήτριας του γηροκομείου και της κόρης της. Οι έξι φέρονται ως υπόλογοι για 32 περιπτώσεις ηλικιωμένων, με κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις και απαλλάσσονται για έξι περιπτώσεις, δύο ανθρωποκτονίες και δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Τι περιλαμβάνει το παραπεμπτικό βούλευμα


Με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα αρχικώς, οι κατηγορούμενοι ήταν πέντε, δηλαδή το χρονικό διάστημα από το 2009 έως το 2015, και στην πορεία, στις αρχές του 2016, προστέθηκε και ο ψυχίατρος.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «παρέλειπαν να χορηγούν την κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους δεδομένου του ότι η χορήγηση τροφής σε καθημερινή βάση σε αυτούς ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ η χορήγηση γινόταν ταχύτατα σε ελάχιστο χρόνο ενόψει του ότι η παροχή κρέατος ήταν ιδιαίτερα σπάνια με συχνότερη τη χορήγηση οσπρίων ή ζυμαρικών, οι μερίδες φαγητού πολύ μικρές και ειδικά η ποσότητα του αλεσμένου φαγητού που χορηγούνταν στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ήταν ελάχιστη π.χ ένα φλιτζάνι του καφέ με, δύο με τρεις κουταλιές».

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι από γαλακτοκομικά, προσφέρονταν αραιωμένο γάλα, ενώ στους τρόφιμους προσφέρονταν ακατάλληλες και επικίνδυνες για την υγεία τροφές π.χ. εντόσθια ζώων που τα παρείχαν δωρεάν στη μονάδα.

Επίσης:

  • Παρέλειπαν να χορηγούν τη δέουσα ενυδάτωση και η χορήγηση υγρών ήταν ελλιπής έως ανύπαρκτη και επικίνδυνη για την υγεία των τρόφιμων,
  • Παρέλειπαν να χορηγούν τα απαραίτητα αναλώσιμα για την καθαριότητα και την υγιεινή τους
  • Προέβαιναν σε «χημική καθήλωση» των τροφίμων μετά την εισαγωγή τους στη δομή προκειμένου να αδρανοποιούνται με αποτέλεσμα να χάνουν σταδιακά την επαφή τους με το περιβάλλον, να είναι μονίμως ληθαργικοί και καθηλωμένοι σε καρέκλες και αναπηρικά αμαξίδια
  • Προέβαιναν σε «τεχνητή καθήλωση» μέσω της τοποθέτησης ιατρικών συσκευών για την παροχεύτευση τροφής και ουροκαθετήρων για την ούρηση, αν και δεν χρειάζονταν ιατρικώς
  • Παρέλειπαν συστηματικά τη διακομιδή τους σε νοσοκομεία,
  • Εκδήλωναν σταθερά απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά.

Τέλος, στο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται πως «ήλεγχαν τα επισκεπτήρια των φιλοξενουμένων ηλικιωμένων έτσι ώστε οι συγγενείς να μην έχουν δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και αντίληψης της υγείας και της κατάστασης των ηλικιωμένων, επιδεικνύοντας καθολικά ιδιαίτερα σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο και δείχνοντας πρωτοφανή και πλήρη απαξίωση προς τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προς φιλοξενία ευάλωτων ατόμων τρίτης και τέταρτης ηλικίας, προέβαιναν σε εξευτελιστικές πρακτικές, υποβάλλοντας τους σε “βασανιστήρια” προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί της οργάνωσης».

Οι ηλικιωμένοι σταδιακά αποστεώνονταν, ενώ επικρατούσαν κάκιστες συνθήκες υγιεινής, υπήρχε διάχυτη και έντονη δυσοσμία από τις ακαθαρσίες, αποπνικτική ατμόσφαιρα, και πολύ συχνά καταγράφονταν εξάρσεις λοιμώξεων από μικρόβια, μολύνσεις στους ηλικιωμένους από παθογόνους μικροοργανισμούς των δερματικών ελκών (κατακλίσεις) κλπ.

newsbomb.gr