16/04/2024
Κύπρος
Πολιτική

Η ΠτΒ Αννίτα Δημητρίου στη 16η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης στο Λουξεμβούργο

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου μεταβαίνει αύριο, Σάββατο στο Λουξεμβούργο, για να συμμετάσχει στη 16η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης, την οποία φιλοξενεί το Κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου, μεταξύ 18 και 20 Ιουνίου 2023. Την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συνοδεύει η Γενική Διευθύντρια της Βουλής κα Τασούλα Ιερωνυμίδου και η Ανώτερη Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων κα Σόφη Τσουρή.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν τα Κοινοβούλια του Αγίου Μαρίνου, της Ανδόρας, της Ισλανδίας, της Κύπρου, του Λιχτενστάιν, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, του Μαυροβουνίου και του Μονακό.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Διάσκεψη είναι η βιωσιμότητα του τουρισμού και οι προκλήσεις και προοπτικές για τα μικρά κράτη, οι προκλήσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και ο ρόλος των μικρών κρατών Ευρώπης στην αντιμετώπιση των νέων απειλών στους δημοκρατικούς θεσμούς. Η Διάσκεψη θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση Κοινής Δήλωσης.

Εξάλλου, οι Προέδροι Κοινοβουλίων ή εκπρόσωποί τους θα γίνουν δεκτοί από τον Μεγάλο Δούκα του Λουξεμβούργου, με τον οποίο θα επισκεφτούν τουριστικά περίπτερα των συμμετεχουσών χωρών, τα οποία θα λειτουργήσουν παράλληλα με τη Διάσκεψη.

Στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης, η Πρόεδρος της Βουλής θα έχει χωριστές συναντήσεις με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μονακό κ. Brigitte Boccone-Pages και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιχτενστάιν κ. Albert Frick. Επίσης, μετά το πέρας της Διάσκεψης, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κ. Koen Lenaerts, στην παρουσία των Κύπριων Μελών του Δικαστηρίου της ΕΕ και του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ κ.κ Κωνσταντίνου Λυκούργου, κ. Νίκο Αιμιλίου, κ. Σάββα Παπασάββα, αντίστοιχα και θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας, που θα παραθέσει προς τιμή της ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου κ. Fernand Etgen.