23/06/2024
Κύπρος
Πολιτική Πρωτοσέλιδα

«Κλείδωσε» κάθοδο στην Κύπρο και συνάντηση με ΠτΔ για ανθρωπιστικό διάδρομο η Φον ντερ Λάιεν

Θα επισκεφθεί μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδομές που εντάσσονται σε κάποιες φάσεις του σχεδιασμού για δημιουργία διαδρόμου – Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την κάθοδο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και τον θαλάσσιο διάδρομο παροχής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Εκπρόσωπος της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ανακοίνωσε την επίσκεψη της Φον ντερ Λαιεν και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η κυρία Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα φθάσει αύριο το βράδυ στο νησί και θα επισκεφθεί τις υποδομές που εντάσσονται σε κάποιες φάσεις του σχεδιασμού για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Την ερχόμενη Παρασκευή, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισκεφθεί μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις υποδομές που εντάσσονται σε κάποιες φάσεις του σχεδιασμού για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για το θέμα της δημιουργίας του θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, είπε ότι «το ενδιαφέρον από κράτη της περιοχής και όχι μόνο, αλλά και από άλλα κράτη, καθώς και κράτη μέλη της ΕΕ, και τους θεσμούς της ΕΕ ως προς τον σχεδιασμό για τον θαλάσσιο διάδρομο, με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ήταν από την αρχή αυξημένο και αυτό το είχαμε αναφέρει επανειλημμένως.

Για αυτό τον λόγο, αύριο το βράδυ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί τη χώρα μας, όπου την Παρασκευή θα επισκεφθεί μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις υποδομές που εντάσσονται σε κάποιες φάσεις του σχεδιασμού.

Θα ανακοινωθεί αύριο λεπτομερές πρόγραμμα για την επίσκεψη της κας φον ντερ Λάιεν, ενώ αύριο το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει ιδιωτικό δείπνο προς τιμή της».

Πρόσθεσε ότι «αυτό το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η αναγνώριση της προστιθέμενης αξίας ενός θαλάσσιου διαδρόμου για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, είναι αυξημένη και αυτό αποδεικνύει ότι μπορεί να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν.

Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, αναγνωρίζοντας τον ρόλο μας και ως κράτος της περιοχής, αλλά και ως κράτος με εξαιρετικές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής, ως κράτος μέλος της ΕΕ, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή, παρουσιάζοντας ένα πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό με πολύ διακριτές και προσεκτικά σχεδιασμένες φάσεις και αυτή τη στιγμή, αυτή την περίοδο, όπως βλέπετε και από δηλώσεις στο εξωτερικό, αυτή η πρωτοβουλία τυγχάνει αναγνώρισης».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας για το θέμα του θαλάσσιου διαδρόμου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι δεδομένο ότι ο θαλάσσιος διάδρομος στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα. Αυτός ήταν από την αρχή ο στόχος μας, μια μονής κατεύθυνσης θαλάσσιος διάδρομος για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας σε μια μεγάλη, τεράστια ανθρωπιστική κρίση, όπως εξελίσσεται. Αυτός είναι ο μόνος και αποκλειστικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας».

cyprustimes.com