Οι δράστες αποστέλλοντας σε κυπριακή εταιρεία ψευδές μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – e-mail, κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικό ποσό ύψους πέραν των 80 χιλιάδων ευρώ.
Η υπόθεση καταγγέλθηκε σήμερα στο ΤΑΕ Λευκωσίας, από εργαζόμενο στην κυπριακή εταιρεία. Σύμφωνα με την καταγγελία, η κυπριακή εταιρεία προχώρησε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε παραγγελία για αγορά προϊόντων από συνεργάτιδα της εταιρεία που εδρεύει στο εξωτερικό. Στις 05 Σεπτεμβρίου, η κυπριακή εταιρεία έλαβε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο αναφερόταν όπως τα χρήματα για πληρωμή των προϊόντων, κατατεθούν με έμβασμα σε τραπεζικό λογαριασμό, διαφορετικό από τον λογαριασμό στον οποίο έγιναν στο παρελθόν πληρωμές για αγορά προϊόντων.
Ακολουθώντας τις οδηγίες που είχε λάβει μέσω του ηλεκτρονικού μηνύματος, η κυπριακή εταιρεία προχώρησε σε έμβασμα χρηματικού ποσού ύψους 80,279 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό που αναφερόταν στο μήνυμα. Αργότερα ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός δεν ανήκει στη συνεργάτιδα της εταιρεία και ότι το σχετικό μήνυμα που είχε λάβει η κυπριακή εταιρεία, είχε σταλεί από άλλη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που επίσης δεν ανήκει στη συνεργάτιδα της εταιρεία.
Την υπόθεση διερευνά το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, του ΤΑΕ Λευκωσίας.
Με αφορμή την νέα αυτή υπόθεση απάτης, η Αστυνομία συστήνει στο κοινό και ιδιαίτερα στους εμπορευόμενους, όπως όταν λαμβάνουν τέτοιου είδους μηνύματα, προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πληρωμή, να προχωρούν πάντοτε σε επαλήθευση του μηνύματος, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους συνεργάτες προμηθευτές τους. Για την επικοινωνία αυτή, θα πρέπει να χρησιμοποιείται τηλεφωνικός αριθμός με τον οποίο οι δύο πλευρές ήρθαν ξανά σε επικοινωνία ή που αναγράφεται σε μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ τους σε προηγούμενες τους συναλλαγές.
Οι ιδιοκτήτες ή διευθυντές εταιρειών, προτρέπονται να ενημερώνουν το προσωπικό της εταιρείας τους για τη συγκεκριμένη μορφή απάτης και να εφαρμόζουν διαδικασίες επαλήθευσης των αιτημάτων πληρωμής που λαμβάνουν.
Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη μορφή απάτης, αλλά και συμβουλές για το πως το κοινό μπορεί να αποφύγει την απάτη, δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας, στον πιο κάτω σύνδεσμο: