21/07/2024
Κύπρος
Πολιτική Πρωτοσέλιδα

Πότε τίθεται και επίσημα σε ισχύ ο διορισμός της απεσταλμένης Γκουτέρες για το Κυπριακό

Από την 1η του νέου έτους αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο διορισμός απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Ομορφίτας, στο Καϊμακλί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τις αποφάσεις του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι «για κάποιες των αποφάσεων, όπως η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και κάποια άλλα κράτη, φυσικά, ήταν κάτι που στηρίξαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία.

Έχω, όμως, ήδη εκφράσει τη διαφωνία μου και την ανησυχία μου για τον τρόπο που λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις, επίσης για το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξουμε σε Συμπεράσματα για το θέμα της Μέσης Ανατολής. Και παρόλο ότι αναγνωρίζω και στηρίζω και συμμετέχουμε ενεργά στις συζητήσεις για το θέμα της Ουκρανίας, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια, και πολύ ορθά είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, και δεν μπορώ παρά να κακίσω ότι δεν καταλήξαμε σε Συμπεράσματα σε σχέση με το Μεσανατολικό είτε γιατί δεν έγινε η κατάλληλη προετοιμασία είτε γιατί δεν υπήρξε χρόνος συζήτησής.

Την ίδια στιγμή, όμως, στέλνουμε ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα στην περιοχή. Και είναι για αυτό τον λόγο που ως Κυπριακή Δημοκρατία έχω μιλήσει με κάποιους των εταίρων μας από τα μεσογειακά κράτη, έτσι ώστε να διοργανώσουμε κάτι, να επιχειρήσουμε να διοργανώσουμε κάτι στην παρουσία και των συνεργατών, των εταίρων μας στην περιοχή, για να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για τη μέρα μετά τον πόλεμο. Γιατί αν δεν αρχίσουμε να συζητάμε για αυτό, αν δεν καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο, σε κάποιες βασικές αρχές, πολύ φοβάμαι ότι αυτή η κατάσταση είτε θα επαναληφθεί είτε θα συνεχιστεί.

Άρα, πρέπει – είναι η γειτονιά της ΕΕ – οφείλουμε έχουμε υποχρέωση να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και ήταν αυτό και το μήνυμα που είχα στείλει».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι την ίδια ώρα βρίσκεται στο τραπέζι και η πρόταση του για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την ίδια ώρα που συναντώνται οι τεχνικές ομάδες για το θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «φυσικά. Υπάρχουν εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, ενδεχομένως να υπάρξουν και κάποιες ανακοινώσεις σήμερα. Ήρθε στην Κύπρο ομάδα Ισραηλινών, θα έρθει και μια νέα ομάδα αυτές τις μέρες. Είμαστε έτοιμοι μόλις υπάρξει το πράσινο φως από πλευράς Ισραήλ, να αποσταλεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι τραγική η κατάσταση ειδικότερα για τους άμαχους, θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να προστατευθούν οι άμαχοι, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία στο να σκοτώνεται άμαχος πληθυσμός και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι και η προσέγγιση μας για την παροχή απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ερωτηθείς πότε αναμένει την κάθοδο της απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, ο Προέδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αναμένουμε τις ανακοινώσεις του ΓΓ. Εξ όσων έχω ενημερωθεί, ο διορισμός ισχύει από την 1η του χρόνου, να δούμε τις ανακοινώσεις του ΓΓ. Αμέσως μετά την 1η του χρόνου θα επισκεφθεί, επαναλαμβάνω ως έχω ενημερωθεί μέχρι στιγμής, τη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον ΓΓ και αμέσως μετά θα μεταβεί στην Κύπρο. Αυτό που έχω ζητήσει, λαμβάνοντας υπόψη και την προηγούμενη μου εμπειρία από απεσταλμένους, ειδικούς ή προσωπικούς, είναι η ανάγκη να μην επισκέπτεσαι την Κύπρο μόνο για κάποια 24ωρα ή 48ωρα. Θα πρέπει να έρθει εδώ, να δουλέψουμε μαζί, φυσικά και θα επισκεφθεί την Άγκυρα, το Λονδίνο, την Αθήνα, τις Βρυξέλλες θα πρέπει, και θα πρέπει να μην ξοδέψει τις μέρες στην Κύπρο, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες μέσα από τη συζήτηση να φτάσουμε στο επιθυμητό που δεν είναι τίποτα άλλο από την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου».

omegalive.com.cy