21/07/2024
Κύπρος
Πολιτική Πρωτοσέλιδα

ΠτΔ – Τα Ηνωμένα Έθνη μάς έχουν ενημερώσει ότι θα αποκατασταθεί η κατάσταση πραγμάτων

Τα Ηνωμένα Έθνη μάς έχουν ενημερώσει ότι θα αποκατασταθεί η κατάσταση πραγμάτων στη νεκρή ζώνη, στον Άγιο Δομέτιο, ωστόσο, αν δεν αποκατασταθεί έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν, αλλά δεν θα τις δημοσιοποιήσουμε, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Χατζηκωστή, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να αναφερθεί στο νέο περιστατικό πρόκλησης από πλευράς των Τούρκων στον Άγιο Δομέτιο, είπε ότι «πρόκειται μια πάρα πολύ σοβαρή παραβίαση. Τα Ηνωμένα Έθνη μάς έχουν ενημερώσει ότι θα αποκατασταθεί η κατάσταση πραγμάτων. Αν δεν αποκατασταθεί έχουμε, ήδη, πάρει κάποιες αποφάσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν, αποφάσεις, οι οποίες δεν θα δημοσιοποιηθούν. Αλλά, επαναλαμβάνω, τα ΗΕ μάς έχουν ενημερώσει ότι η κατάσταση θα αποκατασταθεί. Πρόκειται για ένα περιστατικό που ούτε υποβαθμίζουμε ούτε υποτιμούμε και λήφθηκαν αποφάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί η κατάσταση πραγμάτων».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί την Κυβέρνηση η κατάσταση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «φυσικά μας ανησυχεί. Είναι μια διαχρονική πολιτική του κατοχικού στρατού να αμφισβητεί τη νεκρής ζώνη. Να σας θυμίσω τι έγινε στα Στροβίλια, να σας θυμίσω και άλλα περιστατικά, διαχρονικά υπάρχει αυτή η αμφισβήτηση. Έχουμε δώσει στα ΗΕ, μας ζήτησαν ένα 24ωρο, αμέσως μετά λήφθηκαν αποφάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν, δεν θα δημοσιοποιηθούν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν με το ίδιο μοτίβο ενώ η πλευρά μας προσπαθεί συνεχώς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι διαχρονική αυτή η προσέγγιση (των Τούρκων) χωρίς να υποβαθμίζω ή να υποτιμώ. Αναφέρθηκα προηγουμένως στα Στροβίλια, υπάρχουν πολλά περιστατικά που βλέπουμε. Παρόλα αυτά εμείς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επαναρχίσει ο διάλογος. Αντιλαμβάνεστε ότι η παρούσα κατάσταση πράγματων, η πάροδος του χρόνου, η δημιουργία νέων τετελεσμένων, όπως αυτά που βιώνουμε, δεν βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού. Άρα, από δικής μας πλευράς, είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών».

Σε ερώτηση αν η άρση των τετελεσμένων αποτελεί προϋπόθεση για επανέναρξη του διαλόγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η άρση των τετελεσμένων είναι προϋπόθεση για να μη υλοποιηθούν αποφάσεις που λήφθηκαν από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προανέφερα».

Ερωτηθείς αν θα φτάσει στην Κύπρο ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε ήδη ενημερωθεί από κάποιες χώρες που επιθυμούν να αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο σχεδιασμός μας αφορά τη θαλάσσια μεταφορά, τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Ήταν κάτι που συζήτησα και χθες με τον Εμίρη του Κατάρ, γνωρίζετε τον ρόλο του Κατάρ γενικότερα σε αυτή την κρίση, και είμαστε αποδέκτες αιτημάτων από χώρες, έτσι ώστε να μεταφέρουν εδώ ανθρωπιστική βοήθεια και από εδώ να μεταφερθεί για τους Παλαιστίνιους».

Ερωτηθείς πότε θα υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχώς γεγονότα που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα».