30/05/2024
Κύπρος
Πολιτική Πρωτοσέλιδα

Το «εμείς» και το «εγώ» του Προέδρου, τα εμπόδια που έβαλε και το body language

Λάθη, εμπόδια και αστοχίες εντοπίζει η επικοινωνιολόγος Βασιλική Χριστοφή στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα και τη διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ανέφερε ότι ο Προέδρος Χριστοδουλίδης συμπύκνωσε στον λόγο του τρείς βασικές έννοιες με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να περάσει τα μηνύματα που ενδεχομένως να ήθελε προς τους πολίτες. Δηλαδή το Εμείς, το Αυτοί και το Εγώ.

Εμείς, Αυτοί και Εγώ…

Η κυρία Χριστοφή εξήγησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρησιμοποιήσε:

Τις λέξεις «ενισχύσαμε», «επιταχύναμε» και «συστήσαμε» για το Εμείς
Τις λέξεις «κυβέρνηση« και «πολιτικοί» για το Αυτοί
Τις φράσεις «έχω κάνει« και «έχω ευθύνη» για το Εγώ


Το «ποίημα»

Η κυρία Χριστοφή υποστήριξε ότι στα πρώτα οκτώ λεπτά του διαγγέλματος του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σταυρωμένα τα χέρια, με αποτέλεσμα να είναι ευδιάκριτο το γεγονός ότι «ήταν στημένο» και παρομοίασε τη γλώσσα του σώματος του Νίκου Χριστοδουλίδη με απαγγελία ποιήματος σε σχολική γιορτή. Διαπιστώνει δε, ότι στο 9ο λεπτό χαλάρωσε και άρχισε να κινεί τα χέρια του, φέρνοντας τα μπροστά στο σώμα του όταν ήθελε να επισημάνει συγκεκριμένες λέξεις ή εκφράσεις. 

Τα εμπόδια που έβαλε

Η επικοινωνιολόγος θεωρεί λάθος το γεγονός ότι κατά την ανάγνωση του διαγγέλματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε πίσω από πόντιουμ, ενώ κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης καθόταν πίσω από γραφείο, τονίζοντας ότι το πόντιουμ και το γραφείο αποτελούν εμπόδια στην επικοινωνία.

«Μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις«

Η κυρία Χριστοφή υπογράμμισε ότι η φράση που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις» δεν ενδείκνυται στην τέχνη της επικοινωνίας, καθώς οι τηλεθεατές δεν είναι σε θέση να συγκρατήσουν τη λέξη «μακριά» με αποτέλεσμα να θεωρήσουν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Υπέδειξε δε ότι η τηλεοπτική μετάδοση δεν επιτρέπει σε κάποιον να ανατρέξει σε ένα σημείο για το οποίο τυχόν να αναζητά διευκρινίσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρερμηνείες.

alphanews.live