21/09/2024
Κύπρος
Πολιτική Πρωτοσέλιδα

Τα συν και τα πλην των 75 ημερών διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη

Του Νικόλα Ζαννέττου

Κανένας δεν αναμένει πως μια κυβέρνηση θα εφαρμόσει σε απόλυτο βαθμό όσα υπόσχεται προεκλογικά. Αστάθμητοι και εξωγενείς παράγοντες, μα κυρίως ο ανθρώπινος παράγοντας, οδηγούν στις πλείστες των περιπτώσεων σε υποβάθμιση των προσδοκιών που έχουν οι ψηφοφόροι από την ηγεσία τους. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πέτυχε το πρωτοφανές της εκλογής του ως ανεξάρτητος υποψήφιος χωρίς τη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων του τόπου, έχοντας προηγουμένως «αφουγκραστεί» τα θέλω του κυπριακού εκλογικού σώματος, τα οποία έκανε παντιέρα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Εβδομηνταπέντε ημέρες μετά την εκλογή της, η νέα κυβέρνηση, είναι ήδη αντιμέτωπη με το πρώτο κύμα κριτικής ως προς την ικανότητα της να παραδώσει εκείνο που υποσχέθηκε στον κυπριακό λαό.  

Στη διάρκεια της ομιλίας μετά την εκλογή του ενώπιον της Βουλής, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υποσχέθηκε ισχυρότερη, δικαιότερη, ασφαλέστερη και ευημερούσα για το σύνολο του κυπριακού λαού χώρα, με ισότητα, ισονομία, ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις και προστασία όσων το έχουν ανάγκη. Μίλησε για την ανάγκη θεμελίωσης της ελπίδας, ένα επίπεδο ποιότητας ζωής. Όπως επίσης και την ανάγκη να αφήσουμε πίσω πρακτικές και προσεγγίσεις του παρελθόντος ηγούμενοι οι ίδιοι οι κυβερνώντες ως θετικά πρότυπα. 

Τα συν 
Στα συν αυτής της κυβέρνησης η διαχείριση της καυτής πατάτας της ΑΤΑ. Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος παράγοντας δεν ανέμενε πως ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου θα κατάφερνε να εξασφαλίσει τα «ναι» όλων των κοινωνικών εταίρων και αυτό πιστώνεται στον νεαρό Υπουργό της κυβέρνησης.  

Στον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου πιστώνεται επίσης το σχέδιο χορηγιών που εγκρίθηκε για τις πολυκατοικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων, αφού με αρκετά καλά αντανακλαστικά ένα διαχρονικό ζήτημα έτυχε άμεσης διαχείρισης. Πρόκειται για ένα αρκετά φιλόδοξο από τη μια έργο, αλλά ένα συνολικό σχεδιασμό που αν καταστεί εφικτή η υλοποίηση του θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν σήμερα στις άθλιες πολυκατοικίες των δεκαετιών μετά την τουρκική εισβολή. 

Στα θετικά θα μπορούσε να καταγραφεί και η πρωτοβουλία που ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσον αφορά την προετοιμασία του εδάφους για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο κυπριακό μέσω της ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του αναμένεται βέβαια να διαφανούν τους επόμενους μήνες. Σε αντιδιαστολή βέβαια, οι εξελίξεις στα Βαρώσια και τα σχέδια Τούρκων επιχειρηματιών να αγοράσουν ξενοδοχεία από Ε/κ με σκοπό την ανάπτυξη τους, απαιτούν πιο σημαντικές και ουσιαστικές πρωτοβουλίες. Σε αντίθετη περίπτωση, το θέμα των Βαρωσίων θα μπορούσε να αποτελέσει την ταφόπλακα του κυπριακού και μάλιστα επί των ημερών του νέου Προέδρου.  

Τα πλην 

Ο τουρισμός συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας πέριξ του 10% ετησίως και καθόλου τυχαία αποτελεί διαχρονικά ένα από τους παραγωγικότερους τομείς της οικονομίας. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την συμπεριφορά του Υφυπουργού Τουρισμού στη διάρκεια συνάντησης με τον CEO του αεροπορικού κολοσσού Jet2&Jet2, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν διαψεύστηκαν, είναι εξόχως προβληματικά. Ο Κώστας Κουμής φερόταν να ασχολείται με το κινητό του στη διάρκεια της συνάντησης στο Βερολίνο, με αποτέλεσμα ο CEO της εταιρείας να αποχωρήσει εκνευρισμένος. Ο κ. Κουμής δεν απάντησε πάντως σε δικό μας τηλεφώνημα για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες, ενώ την ίδια βδομάδα απασχόλησε και δεύτερο ζήτημα το Υφυπουργείο του. Εκείνο του διορισμού της 19χρονης φοιτήτριας στη θέση της Συμβούλου-υπεύθυνης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Υφυπουργείου.  

Η προσπάθεια τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του ίδιου του Υφυπουργού να αναγάγουν σε θέμα κανιβαλισμού του διορισθέντος προσώπου αντί μιας απόφασης η οποία πάσχει από κάθε άποψη, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη μεθοδολογία επιλογής των συνεργατών αυτής της κυβέρνησης. Διότι πρόκειται για θέματα που ουδεμία σχέση έχουν με το επικοινωνιακό μέρος, αλλά αποτελούν εξόχως ουσιαστικά ζητήματα. Αξιοκρατίας, ισονομίας και χρηστής διοίκησης, πράγματα τα οποία αυτή η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους πολίτες. 

Μιλώντας για μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ανάρτηση του Υφυπουργού Πολιτισμού από το πάρτι γενεθλίων του Νικόλα Παπαδόπουλου, ήταν η αφορμή για να μπει τελεία και στην έξυπνη και καλή υπό τις περιστάσεις επικοινωνιακή πολιτική που πιστωνόταν σε αυτή την κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο περιστατικό και η εξήγηση πως η ανάρτηση προοριζόταν για άλλο λογαριασμό αλλά κατέληξε σε εκείνον του Υφυπουργείου, απλά ανήγαγε το θέμα σε ένα επιπόλαιο και εν πολλοίς αδέξιο χειρισμό που δεν τιμά την κυβέρνηση.  

Ούτε και η περίπτωση του διορισμού της Μαριλένας Ραουνά στη θέση της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του προέδρου της δημοκρατίας χωρίς να πληροί το κυρίαρχο κριτήριο, δηλαδή να είναι διπλωμάτης, πέρασε απαρατήρητο. Εν τέλει το Προεδρικό τα μπάλωσε διορίζοντας την στη θέση της Προεδρικής Επιτρόπου, ωστόσο χρειάστηκε η έκτακτη σύσκεψη με τον Γενικό Ελεγκτή για να βρεθεί η χρυσή τομή μετά τις αστοχίες για το θέμα των διορισμών.  

Κανείς δεν ξεχνά και την γκάφα με τον διορισμό του Μιχάλη Μιχαήλ στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, μια υπόθεση που καθόλου τυχαία έφερε στις μνήμες της κοινωνίας την ιστορία με τον Γιάννη Γιαννάκη. Οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα δημοσιεύματα αμφισβήτησης των πτυχίων που αναφέρονταν στο βιογραφικό του, οδήγησαν στην παραίτηση του. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως θα παρέθετε δημοσιογραφική διάσκεψη για να αποκαταστήσει την αλήθεια, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν συγκλήθηκε τέτοια.  

Δεν μπορεί να παραγνωριστούν παράλληλα τα παραδείγματα ασυνεννοησίας της κυβέρνησης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα που την στηρίζουν. Το «όχι» της Βουλής για τη φορολογία στα καύσιμα, το «όχι» της βουλής στο νόμο για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες αλλά και το ζήτημα του διορισμού της διευθύντριας Αεροπορικής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της Hermes στο συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας των Καζίνο σε διάστημα μιας βδομάδας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στο Προεδρικό. Η πολιτική σταθερότητα, η ομαλότητα της λειτουργίας της πολιτικής και  η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου είναι απόλυτα συνυφασμένα με την ικανότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να εξασφαλίζει πλειοψηφίες στη Βουλή. Μέχρι στιγμής αποδεικνύεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέγνωσε λανθασμένα την επόμενη ημέρα στον ΔΗΣΥ, τον οποίο θα χρειαστεί μελλοντικά για την έγκριση νομοσχεδίων.

Η μεγάλη εικόνα 


Η ζυγαριά των θετικών και των αρνητικών των πρώτων εβδομηνταπέντε ημερών της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, γέρνει δυστυχώς προς τα αρνητικά. Αυτό γιατί καταγράφεται ένα σημαντικό δείγμα άστοχων χειρισμών, πρακτικών που θυμίζουν εκείνες του παρελθόντος καθώς επίσης και περιστατικά ελλιπούς σοβαρότητας. Αυτά μάλιστα χωρίς ουσιαστικά αυτή η κυβέρνηση να βρεθεί ενώπιον μιας σοβαρής κρίσης, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια αλλά και ανησυχία. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κρατάει το μαχαίρι και το πεπόνι και θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή του στη βελτίωση των πρακτικών της κυβέρνησης και όχι μόνο στην υπεράσπιση της καλής εικόνας. Πρέπει επίσης να βρει γέφυρες συνεννόησης τόσο με τα κόμματα που τον στηρίζουν όσο και με την αντιπολίτευση. 

alphanews.live