30/05/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Νέα τετελεσμένα: Ανέγερση 1.192 διαμερισμάτων στην κατεχόμενη Δερύνεια (VID)

Ο νεο-σουλτάνος προχωρεί στην παράνομη ανέγερση 1192 διαμερισμάτων και κατοικιών στην κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια, ως προεκλογικό δώρο στον εγκάθετό του στα κατεχόμενα για την επανεκλογή του.

Το δώρο περιλαμβάνει τεμάχια που ανήκουν σε Ε/κ πρόσφυγες.

«Θα ξεκινήσουμε την κατασκευή 1.192 κοινωνικών κατοικιών στην περιοχή της Δερύνειας. Ως μητέρα πατρίδα, στεκόμαστε δίπλα στην ΤΔΒΚ με όλα τα μέσα», ανέφερε ο Ερντογάν.

Σε αυτά -όπως εξήγγειλε- αναμένεται να στεγάσει αυθαίρετα πάνω από 10 χιλιάδες νέα ζευγάρια Τούρκων εποίκων τρίτης γενιάς, οι οποίοι θα αυξάνονται συνεχώς αριθμητικά.

«Είναι κάτι το ανησυχητικό γιατί μέχρι και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι έχουν θορυβηθεί γιατί ξέρουν ποια άτομα θα μένουν σε αυτές τις κατοικίες και καταλαβαίνετε ότι σε ένα διαμέρισμα των 50-60 τετραγωνικών μέτρων όταν μένουν 4-6-8 άτομα καταλαβαίνετε πόσο γρήγορα θα διπλασιάζονται αυτά τα άτομα», ανέφερε ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης.

Η παράνομη πόλη που θα χτίσει ο Ερντογάν θα είναι τριπλάσια σε πληθυσμό από τους 1500 πρόσφυγες της κάτω Δερύνειας.

Το νέο έκτρωμα θα βρίσκεται 700 μέτρα μακριά από το οδόφραγμα της Δερύνειας, σε απόσταση αναπνοής από τις ελεύθερες περιοχές.

Πρόκειται για το αριστερό τμήμα της Λεωφόρου Αμμοχώστου, ακριβώς πίσω από το συρματόπλεγμα. Εκεί δηλαδή που χτίστηκαν τα σπίτια Ελληνοκυπρίων πριν το 1974.

Στο σημείο σήμερα υπάρχει μόνο γεωργική γη και τα ερειπωμένα σπίτια που άφησαν οι πρόσφυγες μετά τον ξεριζωμό τους από ττον Αττίλα.

«Είναι μια περιοχή, η οποία φημίζεται ως γεωργική κτηνοτροφική περιοχή, η οποία ανήκει σε ελληνοκύπριους… Οι κατοικίες θα αφορούν κυρίως νεαρά ζευγάρια τα οποία γεννήθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο, αλλά η καταγωγή τους είναι από την Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Καραγιάννης.

Ο Δήμαρχος Δερύνειας, προειδοποιεί για γκετοποίηση της περιοχής.

«Υπάρχει και ο κίνδυνος αν χτιστούν τώρα 2 χιλιάδες κατοικίες σε μια περιοχή δίπλα από την ελεύθερη Δερύνεια, ότι πιθανόν να δημιουργηθεί μια περιοχή γκέτο, να γκετοποιηθεί η περιοχή και να είναι εξολοκλήρου μόνο για νέους έποικους που θα έρθουν να κατοικίσουν ειδικά σε αυτή την περιοχή»

Στην περιοχή διέμεναν 1500 Δερυνιώτες και Αμμοχωστιανοί από τον Αγιο Μέμνωνα, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τις περιουσίες τους το 1974.

Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, την ώρα που ήταν έτοιμοι να γυρίσουν για πρώτη φορά το κλειδί στην πόρτα του σπιτιού που μόλις έκτισαν…

«Κτίζοντας οι κατοχικές δυνάμεις γκρεμίζουν τα όνειρα τα δικά μας γιατί είχαμε ελπίδες για επιστροφή γιατί ήταν μια από τις περιοχές, η οποία δεν κατοικείτο…», αναφέρει ιδιοκτήτης περιουσίας στην Κάτω Δερύνεια.

Ο κ. Καραγιάννης προσθεσε ότι, «ένας στόχος είναι να έρχεται όσο πιο κοντά γίνετε στις ελεύθερες περιοχές για να νιώθουμε έντονα την παρουσία όχι μόνο του κατοχικού στρατού αλλά και των εποίκων που θα μένουν σε αυτές τις πολυκατοικίες»

Η κυβέρνηση καταδικάζει τη νέα δημιουργία τετελεσμένων από τον Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες.

sigmalive.com