23/06/2024
Κύπρος
Πολιτική

Συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη 2η μέρα της Συνόδου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Ρέικιαβικ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε σήμερα στη γενική συζήτηση της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Ρέικιαβικ, της Ισλανδίας, με θέμα «Ενωμένοι για την Ευρώπη».

Κατά τη γενική συζήτηση, Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη να μην ξεχνούν τα Κράτη Μέλη ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο και ότι το status quo δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως αποδεκτή λύση. Σημείωσε επίσης τον σημαντικό αντίκτυπο που έχουν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η επιτήρηση της εφαρμογής τους από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητα και την προσήλωσή του στο να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς την επίλυση του Κυπριακού και επεσήμανε τον ιστορικό ρόλο που τα Κράτη Μέλη μπορούν να επιτελέσουν σε αυτή την προσπάθεια, ρόλος που πηγάζει από την ίδια την ιστορία και την αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Χαιρέτισε, επίσης, τη Διακήρυξη που θα υιοθετήσει η Σύνοδος, μέσα από την οποία επαναβεβαιώνεται η αφοσίωση των Κρατών Μελών στη διαφύλαξη των θεμελιωδών αρχών και αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και επιδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να ενισχύσουμε το Συμβούλιο στον καθοριστικό του ρόλο ως προς την ουσιαστική αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέγραψε την Πολιτική Δήλωση Στήριξης της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας για το Μητρώο Ζημιών, η οποία αποτελεί παράρτημα της Πολιτικής Διακήρυξης που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε σειρά διμερών συναντήσεων, με τη Mόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη κα Linda Thomas-Greenfield, τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας κ. Irakli Garibashili, τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Marija Pejcinovic Buric και με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας κ. Robert Abel.