30/05/2024
Κύπρος
Κύπρος

Συνταγή για σπιτικές παραδοσιακές Κυπριακές Φλαούνες

Συστατικά


Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι σκληρό
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. του γλυκού baking powder
1/2 κουτ. του γλυκού μαχλέπι
1/2 κουτ. του γλυκού μαστίχα
1 φλιτζάνι λάδι
1 κομματάκι ξηρή μαγιά
1/2 φλιτζάνι γάλα χλιαρό


Για τη γέμιση:

1 κιλό τριμμένο τυρί (ή χαλούμι)
5 κουτ. της σούπας σιμιγδάλι
1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
5 αβγά
2 κουτ. του γλυκού baking powder
100 γρ. ξηρές σταφίδες
1 φλιτζάνι σουσάμι


Τρόπος Μαγειρέματος


Αρχικά, σε μία κουζινομηχανή προσθέτεις τα αβγά, το τυρί και το σιμιγδάλι.
Σε ένα μπολ με χλιαρό νερό, λιώνεις την μαγιά και την προσθέτεις στον κάδο με την υπόλοιπη γέμιση. Ενοποιείς και μεταφέρεις στο ψυγείο για 7 ώρες (ή απλά ένα βράδυ).
Την επόμενη ημέρα, προσθέτεις το baking powder, το δυόσμο και τις σταφίδες και ανακατεύεις καλά.
Για τη ζύμη, κοσκινίζεις το αλεύρι και το αναμειγνύεις με το αλάτι, το baking powder, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ανακατεύεις καλά.
Βάζεις στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και την αφήνεις για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
Προσθέτεις το λάδι και ανακατεύεις καλά να νοτίσει το αλεύρι και να γίνει σαν ψίχουλο. Προσθέτεις και το γάλα και τη μαγιά και ζυμώνεις καλά.
Αφήνεις τη ζύμη να σταθεί για 1 ώρα. Ανοίγεις σε λεπτά φύλλα και με ένα κουπάτ κόβεις τα στρογγυλά. Γεμίζεις τα φύλλα και κλείνεις ελαφρά, χωρίς να σκεπάζεις τελείως τη γέμιση.
Χτυπάς το αβγό με λίγο νεράκι και αλείφεις τις φλαούνες. Πασπαλίζεις με σουσάμι και αφήνεις να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 50 λεπτά να φουσκώσουν και να πάρουν ροδαλό χρώμα.